Första trippen i år blev den 1 maj till Mössbobäckens naturreservat i Grängsjö, Enånger, Hudiksvalls kommun. Jag tog gamla E4:an norrut, svängde först vänster mot Boda bruk och sedan höger mot Grängsjö. Reservatet ligger strax norr om Grängsjö utefter grusvägen, som går mot Nianfors.
Grusvägen mot Nianfors skär rakt genom reservatet och det går att komma åt både de västra och östra delarna via skogsbilvägar. Själva bäcken ligger precis väster om vägen i anslutning till informationstavlan. Bäcken slingrar sig i meandrar och här är boniteten hög och det finns gott om gammelgranar.
Områdena längst i väster samt direkt öster om vägen är extra värdefulla, eftersom de innehåller mycket gammal aspskog och död lövved, vilket lockar många rödlistade arter bl.a. vedsvampar och skalbaggar.
Den gamla aspskogen sträcker sig mot himlen.
Det går inte vara ute en hel dag utan svart kaffe och ägg och med tanke på att det finns ett perfekt fikaställe en bit in efter skogsbilvägen, som går tillbaka söderut längs den västra gränsen på reservatet, var det dags att duka upp vid Evas kolarkoja. Här sitter man på träbänken med en magnifik utsikt mot Storåsen. Det gick inte att åka bil ända fram då det låg kvar för mycket snö på vissa ställen. Fikat smakar i och för sig ännu bättre efter en 1,5-kilometers promenad. Jag passade också på att skriva i gästboken.
Vårtecken dyker upp hela tiden nu och vid kolarkojan fanns vitsippor, ett bofinkspar och en nyvaken, övervintrad vinbärsfuks. Älgpasset bredvid minner snarare om hösten.
När jag gick runt i skogarna stötte jag upp tjädrar vid tre tillfällen och en gång tätt inpå. Det är lika oväntat varje gång och man kan inte undgå att bli rädd för en kort stund. En tjäderhöna gick längs vägen och lät sig villigt fotograferas.
Efter fikat var det så dags att utforska den östra delen av reservatet och även dit går en skogsbilväg. Väl framme vid vändplanen såg det inte riktigt ut som förra gången jag var där hösten 2017. Hit hade skogsmaskinerna hittat och avverkat fram till reservatsgränsen.
Dagen var till ända och det var dags att åka hem. Jag avslutar med ett par falkbilder, som jag tog på långt avstånd på två olika hyggen strax utanför reservatet. Tornfalk ser man ganska ofta på hyggena, men lärkfalk hade jag aldrig sett i den miljön förut.
Läs mer om Mössbobäcken på Länsstyrelsen Gävleborgs hemsida:
https://www.lansstyrelsen.se/gavleborg/besok-och-upptack/naturreservat/mossbobacken.html
Härliga bilder och väl beskrivet. Blir en bra guide till nya utflykter. Misstänker att det blir en del skogspromenader nu när vi kommer hem. Svamp och bär snacket har redan börjat. Men med dig som guide så har ju jag som inte orkar gå dubbelvikt något att titta på. 👍😉🇹🇭
Kom att tänka på en sak.
Hur är det med att plocka bär och svamp i ett naturreservat? 🤔
Tack så mycket Danne!
Varje naturreservat har sina egna föreskrifter när det gäller bär- och svampplockning, men många gånger går det bra. Vi ses snart och klart att jag kan vara guide.
Hej!!
Bra jobbat Ove! Det är inte alla som har turen att se en Björn i det vilda, köp en lott.
// Kent
Tack Kent! Bäst att skynda sig! Det lär nog aldrig hända igen.