Måndagen den 15 juni 2020 bestämde jag mig för att göra en utflykt till ett av Söderhamns kommuns senaste naturreservat nämligen Norrbränningen. Reservatet bildades 2018 och är 336 hektar stort. Den östra delen är mycket blockig och svårframkomlig och består till stor del av gammal tallskog med mycket tallved och lågor. Över 30 rödlistade insektsarter har hittats här.
Färden gick via Ljusne och skogsbilvägen, som går söderut förbi Storberget och Stora Mosisjön. Strax söder om sjön svängde jag västerut och ställde bilen på vändplanen norr om Lilla Mosisjön. Därifrån utgår Lostigen, som leder in i naturreservatet. Tyvärr är stigen i dåligt skick och helt utplånad den första biten fram till reservatsgränsen. Man får gå lite på chans över ett hygge till att börja med, men reservatsgränsen är tydligt markerad när man väl kommer fram. Sedan följer man den markerade gränsen västerut en bit och efter ett tag börjar de säregna Mosistenarna skymta mellan trädstammarna.
Mosistenarna
Från Mosistenarna blir Lostigen tydligare och det blir lättare att följa markeringarna. Stigen blir bättre ju närmare Uvberg man kommer. Söderhamns kommun och Länsstyrelsen borde satsa lite resurser på att restaurera Lostigen. Då skulle området kunna bli ett välbesökt utflyktsmål.
En litet kärr längs stigen mot Uvberg.
Sista biten ändras terrängen och det blir hällmark och berget går i dagen. Här finns också ett klapperstensfält, som någon fantasifullt har döpt till Hin Håles potatisland.
Hällmark
Klapperstensfält
Uppe på Uvberg väntar ett efterlängtat fikabord och något som kallas Uvenbergs kyrka. Efter lite kaffe och smörgåsar fick det vara bra för denna gång. Utflykten kan rekommenderas även om vandringen är lite besvärlig precis i början. Det vore av stort värde om stigen kunde återställas.
Fikaplatsen uppe på Uvberg
Här kommer en länk till Länsstyrelsens text om Norrbränningens naturreservat för dig som vill veta mer:
Håller med om att det är väldigt knepigt att komma ut på leden. Men väl där så är det otroligt fint.
En fråga. Vet du varför det heter Uvenbergs kyrka?
Ha det gott och tack för en fin och inspirerande blogg 🙂
Om du skulle komma på iden att ha guidade turer på dina upptåg så är jag på.
// Carina
Hej Carina! Jag kan inte historien bakom “Uvenbergs kyrka”, men det finns fler exempel på kultplatser med religiös anknytning kopplade till berg/höjder, t.ex. en stenformation som kallas Gudsbergs kloster uppe på Kyrkberget (naturreservat) i Kårböle. Jag håller i en utflyktstur med Naturskyddsföreningen till Nianforsskogarna lördagen den 7 maj.